Szóródó anyag szállítás: vonatkozó szabályok

A szóród anyag szállítás szigorú előírások és KRESZ szabályok szerint történik. Ezekre azért van szükség, mert a legtöbb szállítható anyaggal ellentétben az ömlesztett áru szállítása esetén nem alkalmazható semmilyen csomagolás, amely egyben, egy helyen tartaná azt. Tipikusan ilyen szállítmány az építkezésekre szánt homok, sóder, zúzottkő stb. A rakodás megkönnyítése érdekében ezeket nyitott felépítményű járművekkel szokták szállítani, amelyet szintén szigorúan szabályoznak. Például az ömlesztett áru magassága nem nyúlhat a rakfelület fölé. Vagyis az a rakodási szint maximuma. Ha van jogosítványunk, és rendszeresen vezetünk, biztosan találkoztunk már azzal a problémával, amikor konténeres vagy nyitott teherautó ment előttünk és a rajta lévő homokból vagy sóderból kisebb mennyiség ráhullott az autónkra. Ez a felépítmény résein keresztül történhet, esetleg a légörvények fújják le a raktérről azokat. Annak érdekében, hogy ez a kiszivárgás minél kisebb legyen, a rakodóteret jó állapotban kell tartani. Kisebb mennyiségben zavaró, de nagyobb mennyiségben baleset-és életveszélyes a szállítmány szóródása. A deformálódások a rájuk nehezedő nyomás és kisebb stabilitás miatt legtöbbször a nyitható oldal-és hátsófalakon jelennek meg, így ezekre fokozott figyelmet kell fordítani. A szóródás minimálisra csökkenthető a karbantartással és ponyva vagy háló használatával, de lássuk be, nem sokszor látunk olyan szállatót az utakon, aki lefedné az ömlesztett rakományt.

Szóródó anyag szállítás: hogyan történik?

Ha munkálatainkhoz ömlesztett anyagra van szükségünk, akkor legtöbbször csak olyan hely jöhet szóba, ahonnan szállítanak is, hiszen nincs minden garázsban billenőplatós tehergépjármű. A szállítás során keletkező károk nem érintik közvetlenül a vásárlót, kivéve, ha olyan mennyiségben hullik le az ömlesztett anyagból, amelynek jelentős hatása van. Például nem lesz elég a sóder a betonhoz, mert útközben elhagyták a rakomány felét. Természetesen ez az esetek túlnyomó többségére vonatkozóan költői túlzás. A lényeg ebben az esetben inkább az, hogy a gépjárművek állapota és a hozzáállás a szabályzáshoz sokat elmond egy vállalatról. A szóródó anyag szállítás rendszerint a rendelés leadása után – kapacitástól függően – néhány nappal, héttel történik. Számtalan vállalkozást találunk, amely ezzel foglalkozik, ha rákeresünk. A vevőnek a folyamatban mindössze annyi a dolga, hogy megadja a szükséges mennyiséget és helyszínt. Sok cég segít a lerakodásban, vagy elébe megy a problémának és billentős teherautót használ. A helyszíni munkákról azonban már nekünk kell gondoskodnunk.

Fuvarozó cégtől függően az év bármely időszakában szállítanak. Rendkívül szimpatikus az olyan cégek hozzáállása, amelyek lakossági megrendelésekkel is foglalkoznak, így építkezésünkkor szükségtelen egy harmadik félen keresztül intézni a dolgot, amely a költségeket is pozitív irányba tereli. Helyenként mennyiségtől függően az anyag és a szállítási árak kedvezményesek is lehetnek, de ennek elsősorban a nagy megrendelő, építkezési vállalkozások élvezhetik az előnyeit.

Szóródó anyag szállítás: hogyan faragjunk le a költségekből?

Számottevő különbség lehet a bányából történő szállítás és a raktárból való szállítás között. Utóbbi olyan extra kiadásokkal jár a vállalat számára, amelyek az áraikon is megmutatkozni. Ha viszont a bányából történik a kiszállítása, akkor a logisztikai költségek elmaradnak és mi is kedvezőbb áron jutunk hozzá az ömlesztett anyaghoz.

Ne legyünk precízek! Pontosan tudjuk, hogy köbméterre van szükségünk, azonban a dolgok a legtöbb esetben máshogy alakulnak. Ha nem szeretnénk extra kiszállítást, akkor mindig többet rendeljünk a szükséges mennyiségnél.

Szóródó anyag szállítás esetén általában a kevesebb kilométer kisebb kiadást jelent. Számottevő a különbség a távolságok között, ezért mérlegeljünk, mielőtt döntünk. Természetesen nem mindenki lakik bányák közelében, ezért sokszor praktikusabb egy viszonteladótól kedvezőbb áron beszerezni az ömlesztett anyagot. Ilyen viszonteladó például a https://www.fuvar-oda.hu/ weboldalon található.

Szóródó anyag szállítás: az árak alakulása

Rendeléskor tájékozódjunk a minimális és a maximális rendelés mennyiségéről és úgy számoljuk ki a kanyarokat. A szolgáltatók is eszerint határozzák meg az áraikat, így már az elején lesz egy hozzávetőleges képünk arról, hogyan alakulnak majd a költségek.

Az szóródó anyag szállítás árához hozzátartozik az is, hogy a kiszállítási helyszín milyen messze helyezkedik el a bányától vagy raktártól, ahonnan az ömlesztett anyag érkezik. Értelemszerűen minél nagyobb a távolság a két pont között, annál magasabbak a költségek.