Mi fán terem a pollen allergia?

A virágpor, vagy más nevén pollen a virágos növények pollenzsákjaiban termelődik és a növények szaporodásában játszik szerepet. Sajnos, amilyen létfontosságú a természetnek, annyira kellemetlen lehet nekünk, embereknek a virágzás, hiszen a pollen allergia a leggyakoribb allergiás megbetegedések egyike. Az allergia túlérzékenységet jelent: az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük: például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb. Ez a kellemetlen állapot a Föld teljes népességének közel 10-20%-át érinti.

Az allergiás reakciót nem az a viszonylag nagy méretű virágpor váltja ki, amelyet a méhek, a poszméhek, a lepkék vagy a szél szállít virágról virágra, hanem a fák, füvek, és egyéb virágos növények finomabb, szemmel nem látható virágporszemcséi okozzák. A hazánkban tenyésző közel 250 000 féle virágzó növény közül 250 fajta pollenje okozhat pollen allergiát. Sajnos Magyarország ezért a tavaszi-nyári szezonban fokozottan kellemetlen hely az allergiások számára. A leggyakoribb allergének a parlagfű, fekete üröm és az angolperje, fák közül a mogyoró és a nyírfa okoz kellemetlenségeket, de okozhat tüneteket a rizs, tarackbúza, zab, árpa, kukorica, lándzsás útifű, csalán, valamint az éger, nyárfa, tölgy, hárs, fűz, tiszafa, platán, szelídgesztenye, kőris és a juhar.

A kimutatás sokféleképpen történhet. Az egyik gyakori vizsgálat, amikor az ujjbegyből vért vesznek. Ezt főleg kisgyermekek, várandós hölgyek esetében szokás. A másik módja, hogy megállapítsák, mely pollenekre vagyunk túlérzékenyek, a Prick, vagyis alkaros teszt, amely során a páciens alkarjának hajlító oldalára a vizsgálandó anyagból 1 cseppet helyeznek. A cseppen keresztül pici szúrást alkalmaznak csak a bőr hámrétegét érintve. 15-20 perc múlva allergia esetén 1-5-10 mm átmérőjű csalánkiütés jelenik meg, körülötte a bőr kipirul.

Hogy zajlik a pollen allergia?

Az allergének különböző módon juthatnak be a szervezetbe. Történhet a légutakon, a bőrön és a tápcsatornán keresztül. Ennek megfelelően allergiás reakció a test bármely pontján jelentkeznek, nem csak szénanáthaként. A légutakban a pollen allergia tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással, orrviszketéssel, könnyezéssel jár. A bőrön kialakuló allergiás tünetek általában bőrpír, kiütés, csalánkiütés formájában jelentkeznek. Előfordulhat még gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés is. A betegség kivizsgálása nagyon fontos a kezelés szempontjából. Elsődleges, hogy kiderüljön, mire allergiás az illető. Pollen allergia esetén ez azt jelenti, hogy megtudjuk, melyik növény virágporára vagyunk érzékenyek, s így mely az az időszak, amikor kicsit szigorúbbnak kell lennünk magunkhoz.

Mit tehetünk a tünetek csökkentése érdekében?

A legkézenfekvőbb, ám nem túl kivitelezhető megoldás, hogy elkerüljünk az allergéneket. A pollen allergia esetén ez azt jelentené, hogy hermetikusan elzárjuk magunkat a külvilágtól. Itt inkább arról van szó, hogy körültekintőbbek vagyunk az áltagosnál, ha a ruháinkról, személyes higiéniánkról vagy a lakásunk szellőztetéséről van szó. Már kaphatóak olyan légtisztító berendezések is, amelyek nagyon jó szolgálatot tehetnek a kritikus időszakokban. Allergia ellenes gyógyszerekkel is enyhíthetők a tünetek, s ehhez nem minden esetben szükséges orvosi felírás. Bizonyos vény nélküli szerek is alkalmasak az életminőségünk javítására az allergia szezon alatt. Terápiás megoldások is léteznek: immunterápiával és fényterápiával felvehetjük a harcot pollen allergia ellen. Előbbi az allergiás reakciókészségének javítására való, utóbbi az UV sugárzás immunszupresszív hatásait használja ki a tünetek enyhítésére.

A pollen allergia ekcémás tüneteket és kötőhártya-gyulladást is okozhat

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Ez öröklött készséget jelent, s ide tartoznak a szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek. Tehát a pollen allergia ekcémás tüneteket is okozhat. A károsodott bőrön keresztül a különböző pollenek könnyebben jutnak be a szervezetbe, súlyosbítják az allergiás tüneteket, még rosszabb esetben szénanáthát, asztmát idéznek elő. Ezért kiemelten fontos például csecsemőkorban az ekcémás bőr fokozott kezelése, ápolása, mert így csökkenthető a későbbi pollen allergia esélye. A fokozott tünetek rendszerint az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kézfejeken, tehát ruhával nem fedett területeken jelentkeznek. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú tabletta, az ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú kenőcsök javasoltak.