Az aluminium profil és a LED szalag

A LED szalagok az otthonunk egyik fontos, gazdaságos, energiatakarékos és esztétikus dekorációs eleme. Természetesen használhatjuk őket önmagukban is, szekrények oldalára ragasztva vagy a ház körüli díszítés részeként, de ha igazán széppé és hangulatossá szeretnénk varázsolni az otthonunkat, akkor egy remek lehetőség a szalag aluminium profilba helyezése, ennek ugyanis számos előnye van.

Az aluminium profil elhelyezése

Ez az esztétikus világításmód a házunk bármely pontján jól mutathat, csupán néhány ötlettel, mint kedvcsinálóval szeretnék szolgálni. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag határtalan. Létrehozhatunk meleg sárga fényes világítást, éppen úgy, mint a hidegebb kékes megvilágítást. Az RGB Led-eknek köszönhetően pedig a hangulatvilágításunk is valóban hangulatos lehet, ezeket pedig csak még élménydúsabbá tehetjük az aluminium profilok bevetésével.

Rögtön kezdhetjük is a hálószobában, ahol számos helyen bevethetjük a profilok felhelyezését. Ha igazán extrémek szeretnénk lenni, az ágyunk alá is helyezhetjük őket, különleges dekorációként, de remek díszítő eleme lehet a könyvespolcunknak, az ágyunk feletti résznek, akár még a plafonon található hangulatvilágításként is bevethetjük ezt az alkalmazási lehetőséget.
Vannak kifejezetten sarokra szerelhető aluminium profilok is, így ha ilyen világítást terveztünk beszerelni, nem magunknak kell több profil segítségével összeeszkábálni a szerkezetet. Helyezhetjük őket felületre, vagy, ahogy már korábban említettem, süllyesztve is remek dekorációs lehetőséggel bírnak. A karácsonyi díszítésünk részét is képezhetik ezek a hangulatfények, de ha áttérünk a fürdőszobába, ott is remek lehetőség a hangulatos fény beszerelése. Képzeljük csak el, milyen jó is lehet egy kemény, munkával teli nap után megtölteni a kádat forró vízzel, és egy könyvvel a kezünkben a kellemes halvány hangulatvilágítást bekapcsolva néhány percen át zavartalanul olvasni, kiheverve a nap fáradalmait. Vagy éppen romantikus fények létrehozásához is ideális lehet a fürdőszobába felszerelni ezeket.

A dolgozószobánk és a nappali is magáért beszél, ezek a helyiségek olyanok, ahová vendégeket, kollégákat fogadunk. Milyen jó is lehet, hogyha a családi képekkel megrakott polcot alulról kékes fény világítja meg, odavonzva minden egyes tekintetet? Éppen úgy a kertünkben is remek társaság lehet a különböző díszítési elemek mellé egy ilyen aluminium profillal együtt felszerelt fényforrás.

Természetesen nem csak egyfajta profil létezik. Választhatjuk őket víztiszta fedlappal és opál fedlappal is. A különbség abban áll, hogy míg az opál fedlap tíz-tizenöt százalékkal is csökkenti a világítás fényét, ezzel homogénné, egységessé téve azt, addig a víztiszta fedlap átlátszó, tehát rajta átnézve láthatjuk az apró fényforrásokat. Különböző fajtákat találunk például ezen az oldalon, így kedvünkre válogathatunk: https://ledguru.hu/kiegeszitok-179/aluminium-profil-212

Az aluminium profil előnyei

Az aluminium profil egy szép, esztétikus keretet ad a világításunknak. A szalagot könnyedén bele tudjuk helyezni, a felhelyezése is igen egyszerű. A legtöbb gipszkartonba vagy egyéb elembe süllyeszthető, ezáltal kellemes hangulatfényt teremthetünk velük, így a LED szalag sem fog látszani. További előnye, hogy akár süllyesztés nélkül is használhatjuk őket. Ilyen esetben matt búrát illeszthetünk a tetejére, ezzel elérve, hogy a fényforrásokól egyenként jövő fény homogénné váljon, ezzel téve még inkább sejtelmessé a dekorációt. Emellett a profil hűti is a szalagokat, ezáltal tovább csökkentve a gyulladás vagy túlmelegedés veszélyét, ezzel is növelve a dekorációs elem élettartamát. Emellett a felülete úgy lett kialakítva, hogy a tisztítása is egyszerű legyen, megkönnyítve ezzel a dolgunkat, ugyanis az aluminium profil védi a portól a szalagot.

Az aluminium profil további felhasználásai

Nem csak a szobánkat díszíthetjük ezekkel a remek kis segédeszközökkel. Mint világítási elem lehet még bizonyos boltok kirakatának hangulatvilágítása, ami vonzza a tekinteteket az áruk felé, legyenek azok cipők, könyvek vagy táskák. Emellett múzeumokban, kiállításokon is lehet a dekoráció része, hiszen egy-egy kép megvilágítása fontos lehet ezekben az esetekben. Hirdetések szövegéhez is jól jöhet, hogyha igazán hatásosan szeretnénk felhívni a figyelmet a mondandónkra.

Még mindig nem ért véget azonban a sor, hiszen az aluminium profil nem csak világítási elemként használható fel. Különböző felépítésben és teherbírási képességekkel is gyártják őket, a célnak megfelelően. Ilyenek lehetnek a könnyűipari gépezetek, amelyeknek a vázát alkothatják, a különböző védőburkolatok és munkaállomások létrehozásához is alkalmas felszerelésről beszélünk.

Látjuk hát, hogy egy remek kis eszközről van szó, amely rendkívül hasznos és nagyban megkönnyítheti a dekorációnk nehézségeit, hiszen könnyen összeszerelhető, jó ár-érték arányban kapható, esztétikus, létezik több fajtája anyag és funkcionál tekintetben is. Segíthet az otthonunkat még otthonosabbá, még hangulatosabbá tenni, hogy ezek után még szívesebben menjünk haza és még nehezebben szabaduljunk el onnan, de amikor egy nehéz nap után ilyen szép dekoráció és hangulatfény köszönt minket, rá fogunk jönni, hogy megérte a fáradozást az egész.