Bombay macska – a mini feketepárduc

Ugye neked is rögtön a feketepárduc jutott eszedbe, amikor megláttad a bombay macska képét? Ez a cica ugyan nem nagytestű ragadozó, hanem édes szőrgolyó, mégis legalább annyira ritka, mint a veszélyeztett ikertestvérei. Ha egy macskában az eleganciát keressük, akkor megtaláltuk az igazit: fekete színével semmi sem veheti fel a versenyt. Egyébként nem véletlenül néz ki úgy, ahogy. Nikki Hornernek szoba-párducot támadt kedve kitenyészteni, amelyhez fekete amerikai rövidszőrű macskáját párosította sötétbarna burma macskákkal. 1965-ben sikerült neki visszakeresztezéssel egy mélyfekete szőrű, karakteres, rézszínű szépséget kitenyésztenie. S bár valóban Bombay kikötővárosa után kapta a nevét, semmi köze nincs Indiához. Sajnos azonban a világ nem értékelte ennek az új fajnak a megszületését. Majd tíz év telt el, mire a bombay macska létjogosultságot nyert a Cat Fancier’s Association és az International Cat Association szemében.  Szerencsére Mrs. Horner végig hitt benne.

Bombay-macska-pic3

Bombay macska – karakteres szépség

Tényleg nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek a fényes, rövidszőrű macskának a megjelenését! A „foltmentes” lakk-fekete szőr a bombay macska sajátja. S bár szeme színe, ahogy korosodik, kicsit fakul, még idős korára is hihetetlenül kifejező marad. Azt azonban tudni kell, hogy nem minden mini párducnak van rézszínű szeme. Gyakoribb az arany, aranysárga és a mélysárga. A rézszín egyébként nagyon ritka, így azok a példányok a legdrágábbak közé tartoznak, s biztosan találkozunk velük kiállításokon.

Nem kell megijednünk akkor, ha a kiscicák szőre nem szurokfekete, hanem foltos. Ezek a rozsdabarna satírok idővel elfognak tűnni. Ez is a fajta sajátossága, ami elsőre talán elbizonytalanítja az újdonsült gazdikat abban, hogy valóban megbízható tenyésztőnél járnak. Nem kell megijedni, nincs olyan bombay kiscica, akinek ne lenne egy-két foltja.

Igazi bombay macskának azonban csak az a példány számít, akinek a családfájában már nem láthatók burma macskák. S ahogy a nagymacska rokonaiknál is lenni szokott, az ő testfelépítésük is ruganyos, inas, izmos. Kinézete ellenére egy nagyon figyeleméhes, barátságos macskafajtáról van szó.

Rendkívül érzékeny és értelmes. Az egyik leginkább kötődő fajta. Éppen ezért kicsit nehezen viseli, ha egyedül van hagyva. Ő is teljes értékű családtag akar lenni, az egyik legjobb választás gyerekek, kutyák, vagy más macskák mellé. Tehát nem csak nagyon toleráns, hanem a türelme is nagy. Cserébe mindig bújik, hízeleg, s szüksége van arra, hogy a gazdája játsszon vele, máskülönb elfelejti, hogy van neki játékösztöne. Ugye milyen jófej?

Bombay macska – mire figyeljünk?

Tudtad, hogy minden eleganciája ellenére még ő is hajlamos felszedni némi felesleget? Igen, a bombay macskánál nagyon fontos figyelni az adagokra, s az elegendő mozgásra. Fontos, hogy megőrizzük az egészségét. Nem csak rövid, de hosszútávon is sokat számít a hozzáállásunk. Egyébként, ahogy lenni szokott, ők is hajlamosak bizonyos betegségekre. Szerencsére ezekből nincs sok, s az esetek ritkák, mert a szervezete nagyon ellenálló. Olykor előfordulhatnak olyan öröklött betegségei, mint a hypertrophe kardiomyopathie (HCM). Ez a szívizomzat egyfajta örökletes megbetegedése, aminek légszomj, ájulás a tünete. Nagyon fontos, hogy rendszeresen látsa állatorvos.

Bombay-macska-pic2

A bombay imádja a meleget. Fűtőtestek közelében, napos ablakokban, puha ágyban érzi a legjobban magát. Éppen ezért érzékeny is a hidegre és a huzatra. Könnyedén megfázik, így óvjuk őt ezektől a behatásoktól. Azért sapkát nem kell rá adnunk, de legyen a fekhelye védett helyen, ahová bármikor elhúzódhat, ha szüksége van rá. Ha jól bánunk vele, vigyázunk rá, akkor akár 17-20 évig is velünk maradhat, ami a macskák között igencsak szép kornak számít.

Bombay macska – tényleg az?

Mivel fekete cicákból nagyon sok van, és kiskorukban még nehezebb megkülönböztetni őket, nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ha fajtiszta példányt szeretnénk, akkor honnan vesszük. Könnyedén átverés áldozataivá válhatunk, ha törzskönyv nélkül, „akciósan” vásárolt macska mellett döntünk.