Minden nap egy kis céklalé az egészségért

Bevallom, én sem éltem mindig egészségesen. Egész nap a kanapén ülve dolgoztam, tévéztem, este már csak arra maradt energiám, hogy az ágyamig elmásszak. Én is tudom, milyen fontos a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés, azonban valahogy sosem jutott rá elég idő. Aztán egy nap egy motivációs videót nézve mégis rávettem magam a dologra. Azóta a céklalé lett az egyik fő eleme az életemnek, de az egész napirendemet átalakítottam. Főleg azoknak nagyon fontos ez, akik otthonról dolgoznak, ahogy én is. Nem szabad magunkat elhanyagolni, csak mert folyton dolgozhatnánk, hiszen az otthonunk olyan is, mintha az irodánk is lenne és így bizony könnyű abba a hibába esni, amit fizetetlen túlórának és munkamániának hívnak. Az első lépés az egészség felé egy napirend felállítása lehet. Írjuk le egy papírra, hogy mire mennyi időt szeretnénk mindenképpen szánni. Mindenképpen legyen ott a mozgás is a papíron! Nem baj, ha csak sétával kezdünk vagy kutyasétáltatással esetleg egy kis kocogással reggelente, hiszen Róma sem egy nap alatt épült fel, így nekünk sem rögtön az edzőterem erősítő gépein kell kezdenünk a napot vagy ugróköteleznünk a garázs előtt. Aztán jöhet az étkezés. Érdemes utána is nézni, miből mennyit érdemes fogyasztani. Most, hogy közeleg a jó idő, egyre inkább vágyunk majd a frissítő étkekre, italokra. Nagy kedvenceim a smoothie-k, azonban vigyáznunk kell, hogy olyan darabokat válasszunk, amelyek megfelelő alapanyagokból készültek. Egyes gyümölcsök éppoly hizlalhatnak, ahogy azt egy szelet csokoládé tenné. Persze, ha a kettő közül kell választani, az mindenképpen a gyümölcs legyen, de ha diétázni szeretnénk, érdemes ezeket visszafogni. Így találtam én rá a céklalére.

A céklalé jótékony hatásai

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, már gyerekkoromban is mindig készített nekünk az anyám belőle, mi pedig kissé fanyalogva ugyan, de meg is ittuk azt. Talán a gyermekek még jobban kedvelik a kevésbé markáns ízeket, azonban legyünk bátrak és társítsuk a céklalét más gyümölcsökkel akármikor! A választási lehetőségek tárháza igazán széleskörű. Nagy előnye volt a céklalének már akkor is, szinte sosem voltunk betegek. Ez jutott eszembe akkor is rögtön, amikor én határoztam el, hogy egészségesen fogok élni. Utána is néztem, hogy miért volt olyan jó akkor a céklalé. Nos, az eredmény meglepő, a céklalé jótékony hatásáról már feltételezhetően az ókorban is tudtak. Gyakorlatilag egy olyan zöldségről beszélünk, amely még gyógynövénynek is elmenne. A csontritkulás miatt segít fiatalon tartani a testünket, a vérnyomást is csökkenti. Utóbbi nagyon fontos tulajdonsága, hiszen ma már a lakosság igen nagy százaléka küzd a magas vérnyomással. A keringést is serkenti, illetve méregtelenítéshez is jól használható. Aki ilyen néhány napos méregtelenítő kúrákat szeret tartani, annak is ajánlom a céklalé fogyasztását, remekül működik. A céklalével remekül hatástalaníthatjuk még az édesség utáni sóvárgásunkat, gyakorlatilag egy egészséges alternatívája a a süteményeknek és csokoládéknak. Kisebb étkezések, nassolás helyett is fogyaszthatják esetleg egy-két szem bogyós gyümölccsel vagy egy szelet müzlivel. Szerintem a markáns íze igazán táplálóvá teszi a céklalét, amely így teltségérzetet is biztosít számunkra két nagyobb étkezés között.

Honnan vegyünk céklalét?

Én személy szerint az internetről rendelem, hiszen a céklalé saját kezűleg és házilag való előállítása igen kacifántos folyamat. Nem a reszelés és lékinyerés miatt munkás egy dolog, amit nem szeretnénk minden egyes nap újra és újra megtenni, hanem a cékla rendkívüli festőképessége miatt sem ajánlom. Ha dolgoztunk már valaha meggyel, akkor biztosan beugrik a kép a vörösre festett kezeinkről, amit napokig nem lehetett egyszerűen leszedni. Nos, ez a helyzet még durvább is a céklánál, azért én sokkal inkább a bolti céklalét ajánlom a fogyasztásra.

Azért szeretem ezt az oldalt, mert hazai, megbízható, és nagyon szép, friss gyümölcsöket küld, így biztos vagyok benne, hogy a feldolgozási folyamat is legalább olyan igényes náluk, mint a frissen szállítás.

Céklalé a mindennapi életben

A céklalé ma már az egyik legfontosabb eleme a mindennapi étkezésemnek. Amin meglepődtem, hogy mennyit számít a bőrömnek a mindennapos céklalé. A huszonegyedik században vagyunk, és az emberek legnagyobb kívánsága mostanában a lottó főnyeremény, a BTS koncertjegy (mert legalább olyan nehéz megkaparintani, mint az előbbit) és a világbéke után határozottan a tiszta arcbőr lenne, mert azt is szinte lehetetlen összehozni. Azonban az egészséges életmód és így a céklalé sokat segített nekem mégis a megszerzésében. Ha pedig komolyabb összefoglalót szeretne bárki olvasni, adok egy másik linket is, amely részletesen taglalja a cékla pozitív hatásait.