Organikusság és mosdókagylók

Amikor organikus stílusról esik szó, az emberek nem igen tudják, hogy mit is képzeljenek el. A legtöbben rögtön az olyan természetes anyagokra asszociálnak, mint a fa, kő, márvány. Ezek mind meg is állják a helyüket, de ott van még a kerámia és az üveg is. Az organikus stílus elsősorban a lágy, íves, hullámzó, természet ihlette formáknak köszönheti a megnevezését, és nem a felhasznált alapanyagnak. Érdekes azonban, hogy az innovatív mosdókagyló kínálat terén ez a két megközelítés szorosan összeforrott. A háttérben a természet-közeliség iránti igény, az egyre hangsúlyosabb környezetvédelem és az új formák utáni vágy áll. A fürdőszoba egy olyan területe a lakásnak, amely több kultúrában is rituális jelentőséggel bír, de mi magunk, európai emberek is tisztában vagyunk a víz jelentőségével. A víz megtisztít minket. Lemossa a fáradt, stresszes napok porát. Itt kezdjük és fejezzük be a napunkat.

Amennyiben ezt az élményt a végletekig szeretnénk fokozni, érdemes olyan fürdőszobai kiegészítőkben, mosdókagylóban gondolkodnunk, amely eltér a hagyományos formáktól.

Milyen fürdőszobába illik organikus mosdókagyló?

Organikus stílusú mosdókagylót a modern, letisztult fürdőszobákba illik a legjobban. A könnyed ívek teljesen szembe megy a szigorú geometriai formákkal, s éppen ezért lágyíthatjuk egy ilyen mosdóval minimalista fürdőszobánkat. Gyakran kapcsolják össze a keleties stílusokkal, így aki azokat kedveli, biztosan nem fog csalódni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ezeknek az organikus formák nem engedhetnek meg magunknak egyes funkciókat. A legtöbb (ha nem minden) organikus mosdóból hiányzik a pakolórész. Erről külön kell gondoskodni.

Hogyan helyezhetjük el egy mosdókagylót?

Ha a kérdés az elhelyezés, akkor szerencsére nincs megkötve a kezünk. Vannak beépíthető, ráültethető modellek és még saját lábon álló, úgynevezett pultos mosdókagyló is.

Ha szeretnénk beépíteni egy mosdót, azt három módon is megtehetjük.

Akadnak felülről beépíthető mosdók. Ilyenkor a mosdó pereme felülről rátakar a pulton lévő, előre kivágott nyílásra. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a mosdóperem elfedi a kivágás kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, hibáit.

Kifejezetten elegáns megoldás az alulról beépített mosdó. Itt a mosdó alulról kapcsolódik a pulthoz, amely szinte kizárólag természetes kőből készül. Ebben az esetben a mosdó pereme egyáltalán nem látszik, helyette a mosdókagyló ívét pontosan követő, szépen csiszolt kő érvényesül. A megoldás előnye továbbá a könnyebb takaríthatóság.

Praktikusságuk ellenére nem annyira terjedtek még el az elölről beépíthető mosdók. A mosdókagyló eleje „kilóg” a pultból. Itt a mosdó formája, a design jobban tud érvényesülni, és a használata is kényelmes, mivel közvetlenül a mosdóhoz lehet állni, és nem kell áthajolni a pult legalá 5 cm széles peremén. Pakoló helyet nem vesztünk.

Organikus mosdókagyló anyag szerint

Elsőként a porcelán, őt követte az üvegmosdó, majd jött korunk vívmánya, az öntöttmárvány mosdókagyló. Bár a porcelán nagyon régi múltra tekint vissza, ettől függetlenül még mindig az egyik legpraktikusabb és sokoldalúbb alapanyag. Nem szabad alábecsülni. Tartósság szempontjából mindenképp előnyt élvez a fa, üveg, fém és akril mosdókkal szemben.

A huszonegyedig század anyaga az öntöttmárvány abban különbözik a legrégebb óta gyártott porcelán mosdók kötöttebb alapanyagától, hogy míg a porcelánt égetik, ezért az égetés során deformálódhat az anyag. A termékek UV állók, a színük nem kopik, nem sárgul, nem lesz hosszú idő múltán sem olyan „pókhálós” a felülete, mint amit sok régi mosdó esetében láthatunk. Műmárványnak is nevezik, amely érdekes ellentétben áll az organikusság fogalmával, azonban ez igen megtévesztő. Az öntöttmárvány természetesen összetevőkből készül és ezt a megnevezést a gyártási folyamatnak köszönhetően érdemelte ki. Az öntési technológiának köszönhető, hogy ezek a mosdók bármilyen formát ölthetnek. Hibátlan ívek, gömbölyű formák nyerhetőek. Hullámok is, ha a tervező azt álmodja meg.

Nagyon hatásosak a kő mosdótálak, amelyek bármilyen természetes kőből készülhetnek, márványból, mészkőből, gránitból, bazaltból. Lehetnek simára csiszoltak, de léteznek olyanok is, amelyek belül simák, kívülről azonban durvák, rücskösek, esetleg hullámos felületűek. Az egyik legegyedibb, ha belül durvább, kívül pedig deformált, mint egy folyó medre.

Igazi formabontó a fa mosdókagyló, de amennyire szép, annyira kényes. Ha a fa nincs megfelelően lekezelve, akkor nagyon rossz befektetést. Ezek a mosdókagylók általában egyedi megrendelésre készülnek, ezért az áruk is magasabb.

A fához hasonlóak kényes anyag az üveg. Akkor válaszunk üveg, netán fém mosdókagylót, ha nem sajnáljuk rá az időt. A kemény víz miatt gyorsan mattul, vízkövesedik, ami a viszályára fordítja az előnyét: az eleganciáját.

Bármely anyagot válasszuk is arra mindenképpen ügyeljünk, hogy könnyen tisztítható, ellenálló, de akár kár esetén könnyedén is javítható legyen. Egy-egy formatervezett mosdókagyló bizony nagyobb befektetés, ezért a minőség az elsődleges szempont.